fbpx
popek_s

Dr hab. inż. Stanisław Popek

Profesor wizytujący
Instytut Ekonomii i Zarządzania
Zakład Ekonomiki i Zarządzania
Przebieg kariery zawodowej:
  • 23.02.1994 r. – doktor nauk ekonomicznych w zakresie towaroznawstwa, Instytut Towaroznawstwa (na prawach Wydziału), Akademia Ekonomiczna Krakowie;
  • 29.10.2004 – doktor habilitowany nauk ekonomicznych w zakresie towaroznawstwa;
  • 1.04.2006 r. – profesor nadzwyczajny Akademii Ekonomicznej w Krakowie (obecnie Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie);
  • 1.10.2007 r. – profesor wizytujący w Państwowej Wyższej Szkole Techniczno-Ekonomicznej w Jarosławiu.

Obszar zainteresowań naukowych koncentruje się wokół:

  • Kwalimetrii produktów żywnościowych,
  • Zarządzania jakością wyrobów,
  • Działań innowacyjnych na rynku produktów żywnościowych,
  • Zachowań konsumenckie na rynku produktów żywnościowych.

Odznaczony Srebrnym Krzyżem Zasługi (2008), Medalem Komisji Edukacji Narodowej (2010).

Autor 203 publikacji, członek Rady Programowej Krakowskiej Szkoły Biznesu, Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego, Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz International Gesellschaft für Warenkunde und Technologie.

Promotor prac doktorskich:

  • przewody zakończone: Aleksandra Filip (Wydział Towaroznawstwa i Przedsiębiorczości Akademii Morskiej w Gdyni, data zamknięcia przewodu – 2007);
  • przewody otwarte: Dariusza Kłak (Wydział Ekonomii i Stosunków Międzynarodowych Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, data otwarcia przewodu – 2010).

Recenzja prac doktorskich:

  • Miód jako wskaźnik zanieczyszczenia środowiska; Autor: Aleksandra Wilczyńska; Wydział Administracyjny, Akademia Morska w Gdyni, 2005 r.
  • Uwarunkowania wdrażania systemów zarządzania jakością w ukraińskich przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w perspektywie integracji z Unią Europejską, Autor: Marianna Wolańska, Wydział Towaroznawstwa Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2009 r.

Zobacz innych

Wysoki kontrast
Rozmiar czcionki